Fastigheten

Fastigheten är belägen på Erik Dahlbergsgatan 30 och Engelbrektsgatan 10. Den ingår i kvarteret Häggen i stadsdelen Vasastaden. Fastigheten som är en stor hörnfastighet, med två stora trapphus och bostäder i fyra våningsplan, är uppförd i nyrenässansstil med ljust putsade fasader och riklig dekor i puts mot gatan och en enklare fasad mot gården. Husets planlösning består av stora paradvåningar mot Erik Dahlbergsgatan över hörnet mot Engelbrektsgatan, vilka nås från huvudtrapphuset mot Erik Dahlbergsgatan. De något mindre våningarna nås från trapphuset mot Engelbrektsgatan. I fastigheten finns också två kökstrapphus mot gården.

Fastigheten uppfördes 1889 och byggherre var husägaren I. P Rydgren. Arkitekten är än så länge okänd men det kan ha varit byggnadsingenjör Hugo Pfannenstiel då dennes stämpel förekommer på ritningarna.

I. P Rydgren ägde fastigheten fram till 1897 då änkefru Augusta Natt och Dag köpte fastigheten. Släkten Natt och Dag är Sveriges äldsta fortlevande adelssläkt av svenskt ursprung. En släkting till Augusta, Gustaf Natt och Dag ägde grannfastigheten på Engelbrektsgatan 12. Den är uppförd samtidigt och har liknande formspråk och arkitektur.

År 1900 fanns det 15 hushåll i fastigheten; Augusta Natt och Dag, Familjerna Berg, Collin, Enander, Engborg, Fidler, Henning, Ljungh, Malmeström, Nordensvan, Pettersson, Sonesson, Wallin och Österberg.

Vasastaden
Den del som idag räknas till Vasastaden ingick i Göteborgs Stads ägor redan från stadens grundläggning på 1600-talet. Under de första 200 åren användes marken antingen som betesmark eller arrenderades ut som jordbruksmark.

Omkring 1860 var området inom vallgraven helt utbyggt och nya ytor behövdes för att kunna utvidga staden. År 1861 utlystes en stadsplanetävling och mellan 1862-66 utarbetades en ny stadsplan. Det viktigaste stadsdelarna för planen var Lorensberg och Vasastaden. Utbyggnaden av området genomfördes framförallt under åren 1868-1905. Området som omfattar Vasastaden består av en relativt tät stenbebyggelse, en del landshövdingehus i trä samt ett stort grönområde utmed Göteborgs vallgrav.

Kulturhistoriskt värde
I Vasastaden finns många olika arkitektoniska ideal representerade och området anses vara ett av landets mest välbevarade och värdefulla miljöer av sitt slag. Området är klassat som riksintresse för kulturmiljövården och ingår i Göteborgs kommuns bevarandeprogram. För vår fastighet gäller PBL 3:12 vilket innebär att fastigheten motsvarar kraven för byggnadsminnen i kulturminneslagen. Detta ställer krav både på varsamhet vid ändringar av byggnaden men också på att det kulturhistoriska värdet inte förvanskas.

Ägarelängd

1889 I. P Rydgren
1897 Augusta Natt och Dag
1923 Knut Natt och Dag
1927 Augusta Natt och Dag
1937 Gerda Ling och Ebba Lundgren
1956 Tullie Natt och Dag & Ebba Lundgrens dödsbo
1960 Fastighetsföreningen Göteborgsbostäder
1970 Whermans dödsbo genom Franz Oscar
1972 Persson och Co
1982 Leif Persson
1994 Leif Persson
2001 TePe Förvaltning HB

Församlingsexpedition
2004 Brf HäggenI fastigheten har det alltid funnits kommersiella lokaler som hyrts ut till olika verksamheter bl.a. skomakeri, fruktaffär och bageri. På 1920-talet flyttar Vasa församling in i bostadsvåningen på första våningen över hörnet Erik Dahlbergsgatan/Engelbrektsgatan. Denna våning byggdes om för församlingens verksamhet och en ny entré togs upp i fasaden år 1935. Entrén utformades som en pendang till den befintliga entrén till Engelbrektsgatan 10.